Projecten

 

• Welcom; Amsterdam communiceert»

Projectleiding over de nieuwe website van de Amsterdamse communicatievereniging Welcom...

 

• Gastheerlijkheid.nl »

nieuw: Inspirerende ervaringen in Nederlandse hotels en restaurants...

 

• The Soapbox »

Inspirerende sprekers, dagvoorzitters, discussieleiders, presentatoren en coaches...

 

 

 

 

Terug

 

Persbericht 2007: Ajax wint Brucon Talents Cup 2007 (4 augustus 2007)

Zaterdagmiddag heeft Jong Ajax beslag weten te leggen op de grootse Brucon Talents Cup. De beloftes van coaches Adrie Koster en Aron Winter versloegen Liverpool in een leuke wedstrijd met 1-0. Espanyol leek nog dicht bij toernooiwinst te komen door een spectaculaire 4-3 overwinning op Shakhtar Donetsk. De Spaanse belofte Marquez werd verkozen tot Speler van het Toernooi en Ajacied Javier Martina mocht de bokaal voor Aanvaller van het Toernooi mee naar huis nemen.

Het was zaterdagmiddag prachtig weer toen de teams van Shakhtar Donetsk en Espanyol het veld betraden van Fortuna Wormerveer om er een leuke wedstrijd van te maken. Dat deden de beloftes uit Spanje en de Oekraïne dan ook. Hoewel beide teams wat stroef begonnen, legden ze veel strijd op de mat. Shakhtar leek in niets op de ploeg van donderdagavond tegen Liverpool, toen er minder gevoetbald werd, maar meer fysiek gevochten werd. Tegen Espanyol werd goed gevoetbald met soms prachtige combinaties, maar het leverde geen doelpunten op. Sterker, het was Espanyol dat uitliep naar een 3-0 voorsprong. Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave voor de jonge Oekraïners om daar nog iets van te maken. Maar op wilskracht en ijver lukte het de spelers van coach Fedorenko om de achterstand terug te brengen tot een gelijke 3-3 stand! De genadeklap kwam echter toen zes minuten voor tijd een medespeler uit het veld werd gestuurd. Dat kwamen ze niet te boven en Espanyol-speler Jordi schoot even later beheerst de 4-3 binnen voor zijn team.

Espanyol-coach Rubi vond het een moeilijke wedstrijd tegen Shakhtar. “Ze speelden de tweede helft erg goed. We hadden het toen moeilijk om geconcentreerd te blijven en ze waren erg agressief in hun aanval; waar wij dat toen niet waren. Daarnaast, als ze aanvielen, dan was dat met veel spelers en heel veel creativiteit. Dat was erg moeilijk te bespelen.” Beide teams speelden attractief voetbal, vond ook coach Fedorenko van Shakhtar Donetsk. “Dat is alleen maar goed voor de supporters en het toernooi, want je ziet niet vaak dat er zeven keer in één match gescoord wordt. Ik wil mijn jongens complimenteren, die niet opgaven toen ze 3-0 achter stonden. Ze vonden extra kracht om drie goals te scoren en nog een paar 100% kansen te creëren. En wij hadden moeten winnen. We waren hier met de jongste ploeg, zonder spelers uit het eerste.”

Naar de tweede wedstrijd van de middag werd alom uitgekeken, Ajax tegen Liverpool. Bij de Engelse topclub deed tenslotte oud-Ajacied Jordy Brouwer mee, die tot de winterstop nog speelde met de jongens die nu zijn tegenstanders waren. Hoewel zijn vrienden bij Ajax over de uitslag een andere mening waren toegedaan, hoopte Jordy dat Liverpool met de Cup naar huis zou gaan. “Ik kijk er absoluut naar uit. Het wordt een gelijkopgaande wedstrijd, die wij uiteindelijk winnen!” Het werd inderdaad een partij die twee behoorlijk gelijkwaardige teams liet zien. Liverpool had in het begin Ajax behoorlijk in de tang, maar wist niet tot scoren te komen. Voor de thuisploeg kwam de omslag nadat aanvoerder Jan-Arie van der Heijden in de 26e minuut met een kopbal zijn ploeg op een 1-0 voorsprong had gebracht. Ajax werd sterker en vond een antwoord op de Engelsen, maar kreeg ver in de tweede helft toch te maken met een steeds meer aandringend Liverpool, op zoek naar de gelijkmaker. Ze waren er dichtbij, maar het ontbrak hen aan net dat beetje geluk.

Gary Ablett, coach van Liverpool, had donderdagavond goed gekeken naar Ajax, toen de Amsterdammers met 2-1 van Espanyol wonnen. “We hebben onze speelstijl aangepast en waren de betere ploeg totdat zij scoorden. We creëerden goede kansen, maar verzuimden te scoren en dat moet beter. Ik was teleurgesteld in hoe we stonden bij het doelpunt, want daar hadden we juist op geoefend. In de tweede helft hebben we het wel geprobeerd, maar we waren net niet sterk genoeg en moeten echt beter scoren. Vergeet niet, Ajax is een erg goede ploeg en wij zijn niet gewend tegen 4-3-3 te spelen. We hebben een jonge ploeg en ik denk dat er voldoende potentieel in zit. We begrijpen heel goed hoe moeilijk het is voor deze jongens om de sprong te maken naar het eerste. De meerderheid zal het niet redden, misschien één of twee wel.” Met de overwinning op Liverpool won Jong Ajax het toernooi, de Brucon Talents Cup, maar die toernooiwinst zegt Adrie Koster niet zoveel. “Het gaat er meer om waar we staan, hoe we moeten gaan voetballen. Dat is op dit moment belangrijker dan de overwinning, vind ik. We hameren er constant op hoe ze moeten staan in bepaalde situaties afhankelijk van waar de bal is en dat moeten ze heel goed in de gaten houden. Soms zijn we nog te gretig en lopen we uit de posities weg. Maar goed, dat moet steeds beter gaan staan en dat moeten we steeds beter onder de knie krijgen. We hebben een heel goed trainingskamp gehad en we hebben volop kunnen werken aan de ploeg. Wat dat betreft zijn we niet ontevreden hoe de week verlopen is.” Het had wat uitbundiger gemogen, maar de spelers toonden hun enthousiasme in ieder geval wel toen ze de beker in ontvangst namen. Ook Javier Martina was erg blij met zijn prijs van Aanvaller van het Toernooi. “Een prijs is altijd leuk en het is toch een waardering dat ze vinden dat je de beste bent van een toernooi. Heel mooi!”

De Brucon Talents Cup is voorbij, de talenten zijn weer naar huis. Waren de coaches van de clubs tevreden met hoe het 6e Brucon Talents Cup hen een platform heeft geboden om te oefenen tegen spelers van gelijk niveau? “Ja, beslist”, zegt Rubi van Espanyol. “Het waren heel goede Europese teams van topopleidingen en de condities waren fantastisch. Erg goed allemaal.” Fedorenko van Shakhtar beaamt de woorden van zijn Spaanse collega. “We hebben een fantastische week gehad in Holland, het publiek was geweldig en de organisatie was heel erg goed. Maar, ik ben niet degene die de beslissingen neemt, dat doet Henk van Stee, het Hoofd Opleidingen. Ik kan hem alleen maar mijn ervaringen meegeven en die waren allemaal positief. We zijn tevreden zijn met het goede spel wat we hebben laten zien.” Ook voor Gary Ablett was Brucon Talents Cup een goed toernooi. “Het was het waard om hier te staan met ons team. We krijgen niet iedere dag de kans om tegen ploegen als Ajax en hun 4-3-3-systeem of tegen Shakhtar Donetsk te spelen. Om onze spelers hier niet alleen te zien spelen, maar ook om te zien hoe zij zich zo ver van huis gedroegen in groepsverband, in het hotel, op straat. Maar ook hoe ze zich voorbereidden op een echte grote wedstrijd is van groot belang geweest voor ons. Het was een grote stap om tegen de organisatie van de G14 ‘nee’ te zeggen, maar we wilden met een goed team komen en op dat moment wisten we nog niet waar we zouden staan in de voorbereidingen met het eerste en het tweede. Dus Brucon Talents Cup was voor ons de beste optie. Het is voor ons zeker een toernooi waar we terug willen komen.”

“Over de gehele linie was een week om nooit te vergeten”, vertelt Ed Kuijper van kupa, de organisator van Brucon Talents Cup. “Voor ons als startende onderneming was het een echte vuurdoop, waarin we maar liefst vier trainingskampen in één week hebben georganiseerd, begeleid en gecoördineerd! Een enorme opgave, die alleen kan bestaan in samenwerking met professionele bedrijven en vrijwilligers.” Kuijper is tevreden met het niveau van de deelnemende clubs Espanyol, Shakhtar Donetsk, Liverpool en Ajax. “Ze zijn door ons voor een belangrijk deel geselecteerd op de kwaliteit van de jeugdopleiding. Een club als Espanyol is daar een sterk voorbeeld van; wellicht niet de grootste naam van Europa, maar wel volgens kenners met een fantastische jeugdopleiding en dat hebben we kunnen zien: mooi, snel en technisch voetbal en die Spaanse passie om te winnen. Daar staat kupa ook voor! Het niveau van het toernooi was erg hoog, vond ik. Het blijft lastig vergelijken maar ik denk toch dat deze ploegen, met bijna allemaal spelers van 18/19 jaar, met gemak bovenin de Jupiler League mee zouden kunnen doen.”

Alle ploegen kregen van kupa een trainingskamp aangeboden met niet alleen sportfaciliteiten, overnachtingen in goede hotels, maar ook ontspanning in Amsterdam, Zandvoort, de Zaanse Schans of een partijtje golf. “Het verloop van de trainingskampen met de ploegen liep uitermate goed. Ajax heeft wederom een heerlijke week in Schoorl gehad en heeft daarnaast sterke wedstrijden kunnen spelen. Bovendien zijn ze winnaar van de Talents Cup geworden. De bezoekende teams hebben een fantastische trainingsweek achter de rug, waarin veel werd getraind en goed werd geoefend. Het doel van de clubs om zich in Nederland voor te bereiden op de komende competitie is volledig behaald. Alle clubs waren unaniem positief gestemd over de organisatie en de kracht van de Talents Cup. Een streling voor onze inspanningen.”

“Over enkele weken zullen wij een plan de campagne maken voor de toekomst”, besluit Ed Kuijper zijn gedachten over de Brucon Talents Cup editie 2007. Dat we als kupa een goed gevoel hebben overgehouden en enorm veel positieve ervaringen hebben opgedaan, is zo klaar als een klontje.”


------------------ Noot voor de redactie (niet voor publicatie) ----------------
Deze informatie wordt u toegezonden door Highlow Communications.
Voor interviews en organisatie: Ed Kuijper, 06 - 533 77 469, ed.kuijper@kupa.nl.
Voor overige zaken: Jacques Happe, Highlow Communications.

  

 

 

 


©1986-2011
Highlow Communications
Pastorielaan 128
3828EV Hoogland
T: 033 2010046
M: 06 55111975
E: contact • KvK 32149308
BTW NL184637739B02 tumblr visitor stats