Projecten

 

• Welcom; Amsterdam communiceert»

Projectleiding over de nieuwe website van de Amsterdamse communicatievereniging Welcom...

 

• Gastheerlijkheid.nl »

nieuw: Inspirerende ervaringen in Nederlandse hotels en restaurants...

 

• The Soapbox »

Inspirerende sprekers, dagvoorzitters, discussieleiders, presentatoren en coaches...

 

 

 

 

Terug

 

Persbericht 2010: Werken in de ruimte moet beginnen in Lelystad (16 september 2010)

Gemeente Lelystad neemt deel aan haalbaarheidsonderzoek trainingcentrum voor ruimtevaart

Leiden, 16 september 2010 – De gemeente Lelystad participeert in een onderzoek van de International Space Transport Association (ISTA) naar de haalbaarheid om een ruimtevaartcentrum voor opleiding en educatie mogelijk te maken bij Luchthaven Lelystad. “We willen onderzoeken of zo’n internationaal ruimtevaartcentrum haalbaar is”, zegt wethouder Ruud Luchtenveld. ISTA is een onafhankelijke internationale organisatie, die donderdag 16 september is opgericht om de regulering van de ruimte vorm te geven en via educatie en communicatie de commerciële ruimtevaart promoot. De ruimtevaart maakt een enorme snelle ontwikkeling door en de vraag naar trainingscentra is groot. Lelystad is door haar centrale ligging uitermate geschikt voor zo’n ruimtevaartcentrum.

Doordat Lelystad aan de rustige kant van de Randstad is gesitueerd, een goede infrastructuur heeft en een eigen luchthaven, is het de uitgelezen plek voor een Europees opleidingscentrum voor de commerciële ruimtevaart. “De luchthaven van Lelystad is voor toekomstige ruimtereizigers erg belangrijk, ” legt Ronald Heister, directeur-generaal van ISTA, uit. “Een goede en snelle verbinding met andere luchthavens en spaceports is van belang als je ergens een ruimtevaartcentrum voor training en educatie wilt neerzetten.” Ruimtevaart creëert de komende decennia veel nieuwe werkgelegenheid en dat biedt Lelystad de kans om zich als centrum van ruimtevaarteducatie en commerciële ruimtetechnologie te ontwikkelen. Maar de gemeente wil ISTA eerst laten uitzoeken of deze ontwikkeling ook economisch haalbaar is en daarnaast voldoende oplevert. “Met een trainingscentrum kunnen we Lelystad op de internationale kaart van luchtvaart en commerciële ruimtevaart zetten”, stelt wethouder Jop Fackeldey, die onder andere de portefeuille Economische Zaken en Toerisme heeft. “Het onderzoek richt zich op de haalbaarheid en de economische potentie voor de stad en regio. Maar daarnaast willen we ook graag meer toeristen naar Lelystad trekken, dus zou een uitbreiding met een Space Expo over de innovatie ruimtevaart een welkome aanvulling zijn op wat de stad al biedt.”

Volgens wethouder Financiën, Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling Ruud Luchtenveld, die Lelystad vertegenwoordigt in de Metropool Regio Amsterdam, levert een ruimtevaartcentrum veel op. “Voor de hele regio, maar zeer beslist voor de stad kan het enorme werkgelegenheid en financiële draagkracht opleveren. De commerciële ruimtevaart staat nog in de kinderschoenen, maar volgens TNO levert het nu al een jaaromzet van 120 miljard op. Daar willen we als graag als stad en regio van mee profiteren. Een opleidingscentrum voor bijvoorbeeld piloten en stewardessen en een trainingscentrum voor ruimtereizigers heeft een aantrekkende kracht op toeleveranciers, die dan ook weer zullen profiteren. Kortom, voor Lelystad kan dit veel bieden, maar de vraag is hoeveel en of het voor ons als stad en regio allemaal wel haalbaar is.” Als het trainingscentrum er komt, wordt Lelystad de eerste locatie in Europa waar professionals en ruimtereizigers in de commerciële ruimtevaart getraind worden. Een unicum, weet directeur-generaal van ISTA Ronald Heister. “Het zou fantastisch zijn als we dit initiatief juist in Nederland kunnen realiseren. Als het trainingscentrum er eenmaal staat hoeven professionals en reizigers niet meer naar Amerika. ISTA onderzoekt nu eerst de haalbaarheid en als het zover is creëren we samen met Lelystad de mogelijkheid om ook in Europa trainingen voor de commerciële ruimtevaart te volgen.


------------------ Noot voor de redactie (niet voor publicatie) ----------------
Voor meer informatie en het aanvragen van interviews: Highlow Communications, Jacques Happe, 06 55 111 975.
Hoge resolutie foto’s van Ronald Heister: http://www.istaspace.com/biography/12/ronald-heister/ (onderaan de pagina)
Hoge resolutie logo’s van ISTA: http://www.istaspace.com/13/press-office/ (menu rechts)
Voor het laatste ISTA nieuws: www.istaspace.com.

  

 

 

 


©1986-2011
Highlow Communications
Pastorielaan 128
3828EV Hoogland
T: 033 2010046
M: 06 55111975
E: contact • KvK 32149308
BTW NL184637739B02 tumblr visitor stats