Projecten

 

• AlleShow.nl »

nieuw: Entertainment website van Highlow Communications, o.a. het Songfestival...

 

• AlleSport.nl »

nieuw: Sport website van Highlow Communications, o.a. voetbal, honkbal, wielrennen...

 

• AjaxNU.nl »

nieuw: Unofficial Ajax website van Highlow Communications, met o.a. interviews, columns en veel foto`s...

 

 

 

 

Terug

 

Persbericht 2011: Vrijwilligers ouderinitiatieven onderscheiden door D66 Amersfoort (14 februari 2011)

Amersfoort, 14 februari 2011 -- Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving, vindt D66 Amersfoort. Daarom worden zij ieder jaar met Valentijnsdag in het zonnetje gezet. Vertegenwoordigers van vier ouderinitiatieven - groepen ouders die de kwaliteit van basisscholen proberen te verbeteren en segregatie in het basisonderwijs proberen tegen te gaan - ontvingen maandagavond als blijk van waardering uit handen van Tweede Kamerlid Boris van der Ham een witte roos. “Omdat dit symbool voor de liefde iets moois doorgeeft aan de samenleving”, aldus de politicus.

Na de uitreiking werd gediscussieerd over segregatie in het onderwijs. Boris van der Ham leidde het debat in. Het basisonderwijs wordt in ons land steeds meer beheerst door de discussie over zwarte en witte scholen. Daarbij lijkt de maatschappelijke tweedeling in wit en zwart de segregatie in het onderwijs te voeden. Dit werkt onwetendheid in de hand en dat leidt tot het beschimpen van de andere, onbekende cultuur. Tweede Kamerlid Boris van der Ham vindt het “niet verstandig als nieuwe Nederlanders en autochtone Nederlanders zich niet vleiend over elkaar uitlaten.” Dit kan de overheid opvangen door zich meer te richten op kleurrijke scholen. Zonder verplichte menging van wit en zwart, want daar wil de politicus niet van weten. “Dat werkt averechts. Maar we willen wel wat doen: goed onderwijs met goede leraren, die achterstanden wegwerken. Daarnaast is belangrijk hoe je in de samenleving staat. Dat je elkaar kent: arm, rijk, blank, zwart, door elkaars culturen en achtergronden heen. Op vrijwillige basis, want waar een gemengd publiek is, staat een kind sterker in het leven.”

Lonneke Sondorp van de stichting Kleurrijke Scholen kan zich goed vinden in het standpunt van de vrije schoolkeuze van D66. “Ouders willen dat kinderen in de eigen buurt op school kunnen. Ik wilde mijn kind op een school, die als ‘zwart’ te boek stond.” Met een discutabele reputatie. “Mijn oudste is één van twee blanke kinderen in een ‘zwarte’ klas. Bij mijn jongste is inmiddels een derde ‘wit’. De school heeft door ons ouderinitiatief inmiddels een andere reputatie gekregen, want de kwaliteit staat voorop. Het gaat niet om de samenstelling, maar om de kwaliteit van de school.” Volgens D66 Amersfoort raadslid Patrick Nederkoorn levert een vrijwillige keuze voor een kleurrijke school nog een voordeel op: “ouders zijn veel meer betrokken bij de school van het kind.” Onderzoeker Sjak Ruten onderschrijft die stelling en vertelde de aanwezigen dat voor beleidsmakers de oplossing vrij eenvoudig is: “de overheid moet zorgen voor een toegankelijk stelsel van onderwijs, dat daarnaast de kwaliteit op orde is en dat er gelijke kansen zijn voor alle soorten leerlingen. Het gaat fout als diezelfde overheid de vrijheid van de schoolkeuze beperkt, een toelatingsbeleid toepast op postcode en een school als afspiegeling ziet van de wijk waar het zich bevindt. Dan werk je segregatie in de hand en houd je achterstanden en zwakke scholen in stand.”


------------------ Noot voor de redactie (niet voor publicatie) ----------------
Voor meer informatie: Patrick Nederkoorn, 06-30896473, mail
Dit persbericht is gemaakt door: Highlow Communications, 06 - 55 111 975.
www.D66Amersfoort.nl


©1986-2011
Highlow Communications
Pastorielaan 128
3828EV Hoogland
T: 033 2010046
M: 06 55111975
E: contact • KvK 32149308
BTW NL184637739B02 tumblr visitor stats