Projecten

 

• AlleShow.nl »

nieuw: Entertainment website van Highlow Communications, o.a. het Songfestival...

 

• AlleSport.nl »

nieuw: Sport website van Highlow Communications, o.a. voetbal, honkbal, wielrennen...

 

• AjaxNU.nl »

nieuw: Unofficial Ajax website van Highlow Communications, met o.a. interviews, columns en veel foto`s...

 

 

 

 

Terug

 

Persbericht 9 oktober 2015: Wie helpt Oegandese Kerin Nalwanga?

-Documentaire Love Exchange: Vrijen in Vrijheid over een bijzonder liefdesexperiment-

Lesbiennes, homo's en transgenders hebben het zwaar in Oeganda. De regering vervolgt ze en hun omgeving dreigt ze te verminken, mishandelen en vermoorden. Geen wonder dat Kerin Nalwanga uit haar thuisland vluchtte toen ze betrapt werd met haar vriendin. In Nederland hoopte ze op bescherming, maar de IND wees onlangs haar verblijfsvergunning af, omdat ze pas later durfde te vertellen dat haar familie haar wilde vermoorden. Kerin's verhaal is één van vijf in de documentaire Vrijen in Vrijheid, dat zondagavond om 23.30 uur door NTR in het kader van International Coming Out Day wordt uitgezonden op NPO3.
Tijdens Amsterdam Pride vond het liefdesexperiment Love Exchange plaats. Vijf prominente Nederlanders - Margriet van der Linden, Berget Lewis, Erik Arbores, Bas Koster en Jennifer Hopelezz - begeleidden een week lang vijf Heroes of Love uit alle delen van de wereld. Hun levens werden gefilmd voor NPO3lab.nl en naar aanleiding van al die korte clips is de NTR-documentaire Vrijen in vrijheid gemaakt. De Heroes of Love kwamen uit landen waar de liefde grenzen kent. Waar levenslang staat op het feit dat je homo of lesbisch bent.


In Vrijen in Vrijheid neemt de jonge DJ Erik Arbores Kerin Nalwanga mee naar Artis, staat ze op het podium van Amsterdam Pride te dansen en vaart ze mee tijdens de jaarlijkse Canal Parade. Voor het eerst ervaart ze wat leven in vrijheid echt betekent. Maar nu zwerft ze door Utrecht, omdat de IND haar verzoek op een verblijfsstatus heeft afgewezen. Bij aankomst in Nederland durfde ze nog niet het hele verhaal te vertellen, de autoriteiten wantrouwend omdat ze dat zo vanuit haar thuissituatie heeft meegekregen. In de documentaire doet ze emotioneel haar verhaal. Is een zwervend bestaan door ons land het eindstation van Kerin?


Margriet van der Linden: "Vooraf was ik huiverig dat de Heroes bedolven zouden worden onder onze Gay Pride, de vrijheid die wij gelukkig ervaren, en dat een persoonlijk contact, de aandacht voor de totaal andere situatie in hun land, zou worden overschaduwd. Niets bleek minder waar ."
Berget Lewis: "In Amsterdam heb ik tijdens de Canal Parade steeds weer onze liefde mogen tonen. Dan realiseer je je dat je in een prachtig mooi land leeft, waar je in vrijheid kunt zijn wie je bent. Dát is de boodschap, het tonen van de vrije liefde."
Jennifer Hopelezz: "Natuurlijk wisten we wel dat ze uit homofobische landen kwamen, maar het werd pas echt toen we die verhalen van henzelf hoorden. Schokkend was ook hun thuiskomst, waarbij vooral de gruwelijke verhalen van Bekim een enorme impact op me hadden."
Bas Kosters: "De week was zowel inspirerend als confronterend. Iedereen heeft recht op ruimte om zijn of haar leven te leven. En die verhalen werden volop gedeeld."
Erik Arbores: "Hopelijk ziet Nederland dat ook en steken we er allemaal wat van op. Mensen kunnen heel verschillend zijn, maar uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar die vrijheid om te zijn wie je bent."


'Vrijen in Vrijheid is een documentaire van Marieke Slinkert, Sipke Jan Bousema en Babette Aalberts (24Life).
Uitzending: International Coming Out Day, zondag 11 oktober 2015, 23.30 uur, NPO3

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

24life: Jacques Happe, mail, telefoon: 06 - 55 111 975 (ook voor interviewverzoeken)
NTR: René Takken, mail, telefoon: 035 - 677 1483 / 06 - 539 38 460


Persaandacht
Love Exchange heeft veel (internationale) aandacht getrokken, zie hier een bloemlezing.

Downloads
De foto's zijn rechtenvrij te gebruiken, onder vermelding van naam van de respectievelijke fotografen. Bij klikken opent een nieuw scherm met de hoge resolutiefoto.


Naamsvermelding verplicht: Stefan Ammerlaan / Love Exchange 2015DJ Erik Arbores:drag queen Jennifer Hopelezz:Ontwerper Bas Kosters:Zangeres Berget Lewis:Journalist Margriet van der Linden (Naamsvermelding van de fotograaf verplicht: Sam Nijssen / AVROTROS):
Naamsvermelding verplicht: Stefan Ammerlaan / Love Exchange 2015©1986-2013
Highlow Communications
Pastorielaan 128
3828EV Hoogland
T: 033 2010046
M: 06 55111975
E: contact • KvK 32149308
BTW NL184637739B02

hits counter

View My Stats