| |
Terug
Persbericht 2010: Ruimtevaart lanceert internationale brancheorganisatie ISTA (16 september 2010)
International Space Transport Association reguleert verkeer door de ruimte
LEIDEN, 16 september 2010 – Onder het toeziend oog van leden van de EU, NASA en ESA is vandaag in Leiden tijdens het internationale symposium ‘The regulation of suborbital flights in the European context’ brancheorganisatie ISTA gelanceerd. De International Space Transport Association gaat zich in lijn met UN resolutie 2222-XXI Art VI * onder andere bezig houden met regelgeving over commercieel verkeer in de ruimte, veiligheid en educatie. “De commerciële ruimtevaart is met een wereldwijde omzet van 120 miljard euro per jaar één van de snelst groeiende markten. Dat maakt een brancheorganisatie noodzakelijk”, stelt Ronald Heister, directeur-generaal van ISTA. “De ruimte biedt ongekende mogelijkheden om het leven op aarde duurzaam te verbeteren, maar een industrie die heel serieus met deze nieuwe grenzen omgaat, heeft regels nodig. De ISTA is de internationale organisatie die de branche vanuit Den Haag gaat reguleren.”
Ronald Heister heeft de afgelopen anderhalf jaar samen met initiatiefnemer Sergio Figueira uit Portugal ISTA vorm gegeven. “Veel mensen zien de commerciële ruimtevaart nog als een elitaire club die slechts ruimtereisjes voor gefortuneerde mensen mogelijk maakt. De traditionele luchtvaart werd 100 jaar geleden ook als elitair beschouwd, maar nu kopen we voor een paar euro een vliegticket en betekent de industrie veel voor het leven van alledag. De commerciële ruimtevaart is spectaculair in ontwikkeling en zal zich nog sneller ontwikkelen, dan wij in de afgelopen decennia in de luchtvaart hebben gezien. Op dit moment al heeft het een jaarlijkse omzet van 120 miljard euro [volgens TNO**].” Commerciële lucht- en ruimtevaart betekenen veel voor de duurzame ontwikkeling van de mens. ISTA gaat binnen de commerciële ruimtevaartindustrie belangrijke aandachtspunten als veiligheid, milieu, wetgeving en educatie vormgeven om de duurzame ontwikkeling en expansie te waarborgen. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan terreinen als energieopwekking, duurzame oplossingen voor gezondheidszorg en de ontwikkeling van de ruimtevaartindustrie, waar de ISTA garant voor zal staan.”
Volgens Heister wil “ISTA het publiek inspireren en informeren over commerciële ruimtevaart. Kennis, educatie, training, promotie en communicatie over de ruimtevaartindustrie zijn essentiële aspecten van ISTA. Niet alleen het publiek is dikwijls onwetend, ook overheden zijn nog te vaak teveel gefocust op nationale ruimtevaartprogramma’s.” De spectaculaire ontwikkeling van de commerciële ruimtevaartindustrie zorgt voor steeds meer ruimtetoeristen (astronauten die een reis naar de ruimte maken), wetenschappers (die o.a. experimenteren met zero en micro gewichtsloosheid), space ports (waarvandaan ruimtevluchten gemaakt worden), space agents (reisagenten), space lines (vervoerders), ruimtehotels en ruimtestations. Gezamenlijk creëren de vaak private initiatieven nieuwe zakelijke mogelijkheden. ISTA brengt al die belangen samen om de duurzame ontwikkeling en de promotie van de branche uit te bouwen om het leven op aarde en ver daarbuiten te verbeteren.
De luchtvaartindustrie kent met IATA (International Air Transport Association) en IAPA (International Airline Passengers Association) twee gerenommeerde brancheorganisaties die voor goede wereldwijde regulering binnen de luchtvaartindustrie hebben gezorgd. “De voorloper van de IATA is vorige eeuw óók in Nederland opgericht”, legt Heister uit. “Waar een klein land groot in kan zijn! Met ISTA gaan we voor de commerciële ruimtevaartindustrie soortgelijke activiteiten ontwikkelen. De branche biedt ongekende kansen, waardoor de economische waarde in omvang alleen nog maar zal toenemen. Samenwerking is daarom voor alle partijen van essentieel belang, zeker ook met de door overheden gedomineerde luchtvaartindustrie.”
International Space Transport Association (ISTA) zetelt in Den Haag en kent nog vóór de oprichting leden in diverse landen als Canada, Verenigde Staten, Japan, Rusland, India, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Portugal , België, Nederland, Luxemburg, Australië, Brazilië, Mexico en Hongkong.
* UNITED NATIONS Resolution 2222 - XXI (1967): Art. VI. “States shall bear international responsibility for national activities in outer space ... The activities of NON-GOVERNMENTAL ENTITIES in outer space, including the moon and other celestial bodies, shall require authorization and continuing supervision by the appropriate State Party to the Treaty. When activities are carried on in outer space by an INTERNATIONAL ORGANIZATION, responsibility for compliance with this Treaty shall be borne both by the organization and by the States Parties to the Treaty participating in such organization."
** bron TNO: http://www.tno.nl/images/shared/overtno/magazine/tno_mag_4_mei_2010_6_9.pdf
------------------ Noot voor de redactie (niet voor publicatie) ----------------
Voor meer informatie en het aanvragen van interviews: Highlow Communications, Jacques Happe, 06 55 111 975.
Hoge resolutie foto’s van Ronald Heister: http://www.istaspace.com/biography/12/ronald-heister/ (onderaan de pagina)
Hoge resolutie logo’s van ISTA: http://www.istaspace.com/13/press-office/ (menu rechts)
Voor het laatste ISTA nieuws: www.istaspace.com.
|
| | |