Persbericht 25 juli 2013: Minister Timmermans steunt concert Strijders voor de Liefde
Op 2 augustus worden tijdens de Gay Pride lesbiennes, homos, biseksuelen en transgenders (lhbt`s) die strijden voor gelijke rechten, liefdevol toegezongen tijdens het concert Strijders voor de Liefde on Stage. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken steunt het concert in een videoboodschap. Hij vertelt dat liefde voor hem samen met zijn vrouw genieten van het opgroeien van zijn kinderen is. Maar, zo stelt de bewindsman: “liefde zou voor mij ook kunnen zijn samen met mijn man genieten van het opgroeien van onze kinderen. Waarom zou dat anders zijn?” Strijders voor de Liefde on Stage vindt op 2 augustus vanaf 19 uur plaats op het Rembrandtplein in Amsterdam. RTL4 zendt het zaterdag 17 augustus om circa 23.45 uur uit en herhaalt het op zondag 18 augustus om 11.20 uur. Het concert komt ten bate van het Pride Fonds van Amnesty International en COC Nederland.
Strijders voor de Liefde on Stage is een bijzonder mensenrechtenconcert tijdens de Amsterdam Gay Pride. Het concert biedt activisten uit heel de wereld een platform om te vertellen over hun persoonlijke strijd. Ze worden eens een keer niet uitgescholden, in elkaar geslagen of bestraft, maar liefdevol toegezongen door een keur aan Nederlandse en internationale artiesten, zoals Sharon Doorson, Handsome Poets, Tara McDonald, Raffaëla, Sjors van der Panne, CB Milton, Charly Luske en Do met begeleiding van het New Amsterdam Orchestra (NAO). Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt het concert door op ambassades in heel de wereld de documentaire Strijders voor de Liefde van Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema te tonen, om duidelijk te maken dat het universele recht om lief te hebben wie je lief wilt hebben, in meer dan 75 landen nog altijd niet gewoon is. In enkele landen staat er zelfs de doodstraf op. Naast minister Frans Timmermans (klik) hebben ook Simon Keizer van het duo Nick & Simon, Jörgen Raymann, Leona Philippo, Dolores Leeuwin, Charly Luske, Do, Sjors van der Panne, Francine Bensdorp en Sipke Jan Bousema ‘love messages’ voor het concert Strijders voor de Liefde on Stage gemaakt.
“De liefde in mijzelf wil ik delen met anderen”, zegt de transseksuele Strijder voor de Liefde Francine Bensdorp. “Na een moeizaam leven kon ik niet ontsnappen aan de gevoelens in mijzelf. De transitie heb ik gered met behulp van liefdevolle mensen, die mij kracht gaven om te worden wie ik ben.” Francine heeft bij vrouwenvereniging Vrouwen van Nu een warme plek gevonden. “De mooiste erkenning van mijn vrouw-zijn.” Strijders voor de Liefde on Stage geeft ook een podium aan de Russische activiste Anastasia Smirnova, die volop strijdt tegen het anti-homobeleid van Poetin. Olena Semenova, Taras Karasiichuk en Stanislav Mischenko zijn Oekraïense homoactivisten, die jarenlang probeerden in Kiev een Gay Pride te organiseren. Ze werden in elkaar geslagen en bedreigd, maar ze gingen door en dit jaar vond de eerste officiële Kyiv Pride plaats. De opbrengst van het concert is voor het Pride Fonds van COC Nederland en Amnesty International, dat activisten zoals Anastasia, Olena, Taras en Stanislav ondersteunt. Politica Marije Cornelissen maakt zich in het Europees Parlement al jarenlang hard voor homorechten. Marije ondersteunt veel Prides in landen waar lhbt`s onderdrukt worden en toont met behulp van haar aanwezigheid aan dat Gay Pride internationale aandacht heeft. Onder andere bovenstaande Strijders worden op 2 augustus tijdens het concert Strijders voor de Liefde on Stage liefdevol toegezongen.
De aandacht die minister Timmermans en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het concert Strijders voor de Liefde on Stage schenken is bijzonder en dat gaat beslist op voor de steun van de Remonstrantse Broederschap. De remonstranten hebben een lange geschiedenis van een onvoorwaardelijk inzet voor een vrij en verdraagzaam christendom. Als eerste geloofsgemeenschap ter wereld zegent de Remonstrantse Broederschap vanaf 1986 homohuwelijken in. Ook in 2013 voelen remonstranten zich verbonden met alle mensen van goede wil, die bijdragen aan een wereld waar men niet langer hoeft te strijden voor de liefde, “want had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of schelle cimbaal...” (uit: het Nieuwe Testament, 1 Korinthe 13). Ook Het Blauwe Fonds steunt Strijders voor de Liefde on Stage, “omdat het past bij de gedachte dat homo’s met elkaar de ouders zijn van jonge homo’s, die voor hun geaardheid uit willen komen. Al degenen die worstelen met hun coming out, maar ook degenen, die zo moedig zijn om uit de kast te komen, zingen we graag van harte toe en laten we op muzikale wijze weten, dat ze zich verbonden mogen weten met oudere generaties.”
Strijders voor de Liefde on Stage komt ten bate van het Pride Fonds, dat steun geeft aan lesbiennes, homo`s, biseksuelen en transgender (LHBT`s) activisten in nood. Door LOVE te sms`en naar 4333* wordt drie euro gedoneerd aan het Pride Fonds. Het concert Strijders voor de Liefde on Stage is een initiatief van TV-makers Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema en wordt mogelijk gemaakt door Amnesty International, COC Nederland en Vrouwen van Nu. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, de Remonstrantse Broederschap en het Blauwe Fonds en wordt geproduceerd door Dijkwerk & SJB Media i.s.m. Stichting ProGay.
* Jouw gift is eenmalig. Je ontvangt direct een bedankberichtje. En wij houden je op de hoogte van het Pride Fonds.
Voor meer informatie over het concert Strijders voor de Liefde on Stage en interviewaanvragen met Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema:
Jacques Happe, Highlow Communications, 06 – 55 111 975 of contact.
Voor informatie over het Pride Fonds van Amnesty International en COC Nederland:
Philip Tijsma, COC Nederland, 06 – 39 58 37 89 (geen sms) of e-mail.
Voor interview aanvragen met Francine Bensdorp of meer informatie over Vrouwen van Nu:
Anke Vervoord, directeur Vrouwen van Nu, 06 – 23126345 of email.
Voor informatie over Amsterdam Gay Pride:
Irene Hemelaar, directeur Stichting ProGay, 06 – 42 60 88 34 of e-mail.
Media die het concert Strijders voor de Liefde on Stage bij willen wonen, kunnen zich aanmelden via contact.
Strijders voor de Liefde (in alfabetische volgorde):
Francine Bensdorp: “Eindelijk gelukkig als vrouw!”
Francine is geboren in het verkeerde lichaam en één van de transseksuele vrouwen in Nederland. Ze is open en ondernemend. Francine vertelt overal haar verhaal en wil haar kennis delen. Ze is zichzelf en waanzinnig sterk. Een voorbeeld voor velen die geen kans krijgen of hun kracht nog niet kennen. “Na een moeizaam leven kón ik niet ontsnappen aan de gevoelens in mijzelf. De bevrijding van depressiviteit voelt als thuiskomen na een slopende zoektocht. De transitie heb ik gered, dankzij hulp van liefdevolle mensen. Zij gaven mij kracht om te worden wie ik ben. Mijn geboorteakte is gewijzigd. Dat kan in Nederland!” Francine is lid van de vrouwenvereniging Vrouwen van Nu. “Het welkom in Vrouwen van Nu voelt als een warme deken. De mooiste erkenning van mijn vrouw zijn. Ik wil anderen inspireren; de kans geven om ook gelukkig te worden door zichzelf te zijn. De liefde in mijzelf wil ik delen met anderen.”
Marije Cornelissen Marije Cornelissen is Europarlementariër voor GroenLinks. Ze bezoekt regelmatig landen in Oost-Europa en op de Balkan waar homorechten geen vanzelfsprekendheid zijn en onderhoudt contact met de lokale homorechtenactivisten. Door aanwezig te zijn bij bedreigde gay prides steekt ze de activisten een hart onder de riem en vergroot ze de druk op de autoriteiten om de betogers te beschermen. Vanuit het Europees Parlement spreekt ze de bevoegde ministers aan op de bescherming van minderheden en gelijke behandeling. Alle landen die bij de Europese Unie horen moeten de fundamentele rechten van burgers beschermen. Voor Cornelissen is dit een belangrijk instrument om discriminatie waar ook in de Europese Unie te bestrijden. In 2010 nodigde ze homorechtenactivisten uit de Balkan en Oost-Europa uit voor de Canal Parade in Amsterdam, om de benarde situatie van de activisten op de agenda te zetten.
Taras Karasiichuk, voorzitter Kyiv Pride Organisation Committee
Taras Karasiichuk is één van de hoofdorganisatoren van Kyiv Pride en voorzitter van Gay-Aliance Ukraine. Hij is enigszins bekend in Kiev als homo en het afgelopen jaar twee keer in elkaar geslagen. De ene keer was bij de mislukte Pride van 2012, hij is degene van die verschrikkelijke foto van een homofobe hooligan die op zijn onbeschermde rug springt. Taras schijnt een ontzettend lieve en betrokken man te zijn die geen vlieg kwaad zou doen, maar werd na de afgelasting van de Pride 2012 in een park gevonden door jagende homofoben en te grazen genomen. Gelukkig was er toen niet zo heel veel stuk. Een half jaar daarna is hij nog een keer zomaar op straat in elkaar geslagen omdat hij homo is, met ergere gevolgen. Gebroken kaak, gezicht kapot. Heel tragisch was dat hij dit jaar bij de eerste wel gelukte historische Kyiv Pride 2013 niet bij kon zijn. Hij werd in de ochtend opgenomen in het ziekenhuis met een veel te hoge bloeddruk. Hij woont samen met twee landgenoten op uitnodiging van de gemeente Amsterdam Gay Pride in onze hoofdstad bij.
Stanislav Mischenko
Vicevoorzitter van "Gay Alliance Ukraine" and internationaal secretaris van Kyiv Pride. Hij werkt voor het LHBT-netwerk in de Oekraïne op het gebied van HIV preventie en bewustwording, media en kunst. Hij is woordvoerder van Kyiv Pride en daardoor een bekend gezicht als homo in Kiev. Dat is niet zonder gevaar.
Sam Leticia Opio
Oegandese Sam Leticia moest verhuizen omdat ze in het kleine stadje waar ze woonde, vreesde voor haar leven. Want de buren waren erachter gekomen dat zij een transgender vrouw en LHBT-activist is. Er is twee keer ingebroken toen ze weg was voor haar werk. Ze voert onder meer actie tegen invoering van een wet die de straffen op homoseksualiteit verhoogt. Ze moest dringend een thuis vinden waar de anonimiteit haar meer veiligheid zou bieden. Het Pride Fonds heeft deze verhuizing mogelijk gemaakt. Sam Leticia Opio is een van de geportretteerden in de documentaire Strijders voor de Liefde van Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema. De documentaire kan hier bekeken worden.
Robbie Rogers
Op 15 februari 2013 kondigde de Amerikaanse profvoetballer Robbie Rogers (12 mei 1987) aan te stoppen met voetbal (lees ook: ‘Robbie Rogers: why coming out as gay meant I had to leave football’) nadat hij op zijn website uit de kast was gekomen als homoseksueel. Dankzij zijn contact met Landon Donovan tekende hij eind mei 2013 een contract bij LA Galaxy om zijn professionele voetbalcarrière toch voort te zetten. Rogers begon zijn profcarrière in 2006 in Nederland bij sc Heerenveen. Hij brak niet door, verliet in 2007 de Friese club en vervolgde zijn carrière in Amerika en Engeland. Hij speelde al 18 maal voor het Nationale Elftal, Team USA. Sinds zijn coming out is Robbie als professionele sporter een rolmodel voor homojongeren. Naast zijn voetbalcarrière is Rogers mede-eigenaar van modemerk Halsey. Hij is de enige profvoetballer die uit de kast is en nog steeds op het hoogste niveau speelt.
Olena Semenova
Olena Semenova is de communicatiemanager van KyivPride, bestuurslid van “New Wave for the better Future” LGBT NGO en vertegenwoordigt de Ukrainian LGBT Organisation Council. Sinds 1997 werkt Olena Semenova voor de LHBT beweging in de Oekraïne. Semenova heeft als communicatiemanager veel gedaan voor de organisatie van Kyiv Pride. Ze komt voor in de Nederlandse TV-documentaire die twee Nederlandse jongens vorig jaar maakten over de Kiev Pride; Gay-K 2012. Daarin vertelt ze haar aangrijpende verhaal over hoe het is om lesbisch te zijn in Oekraïne.
Anastasia Smirnova
Anastasia Smirnova is activiste bij het Russian LGBT network. Op 8 april 2013 sprak zij tijdens de COC-demonstratie tegen de Russische anti-homowetgeving toen president Vladimir Poetin Nederland bezocht. Volgens Anastasia krijgt het netwerk in toenemende mate verzoeken van mensen die advies willen over hoe ze asiel kunnen aanvragen. Volgens haar is Rusland verlaten niet de oplossing. “Ze kunnen beter hier blijven om te vechten.” Zoals tegen de anti-homowet, die Poetin in juli ondertekende. “Under the law, activities such as gay pride parades, campaigns for greater recognition of LGBT rights under the law, sexual health projects, or even the flying of a rainbow flag, could be prohibited. As such, the law allows the Russian government to severely limit the fundamental freedoms of both LGBT people, as well as any Russian citizen deemed to be promoting “homosexual propaganda,” zei Smirnova in een interview met dot429.
Veel activisten die opkomen voor de rechten van Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT`ers) betalen een hoge prijs voor hun moed. Dit loopt uiteen van subtiele discriminatie tot openlijke achterstelling, geweld, afpersing door de politie, gevangenschap of marteling. In zo’n tachtig landen is homoseksualiteit bij wet verboden. In enkele landen staat er zelfs de doodstraf op, zoals in Mauritanië, Saoedi-Arabië en Iran. Het Pride Fonds steunt LHBT-activisten in onder meer Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten, die vanwege hun werk of hun seksuele oriëntatie worden vervolgd of ander gevaar lopen. Het concert Strijders voor de Liefde on Stage is een benefiet voor het Pride Fonds door LOVE te smsen naar 4333. Ieder smsje is een donatie van drie euro. Voor grotere donaties en meer informatie: Pride Fonds website.
Initiatiefnemer Sipke Jan Bousema: “Wij vieren met Gay Pride dat we in ons land vrij zijn om lief te hebben wie we lief willen hebben en dat we daar trots op zijn.”
Initiatiefnemer Sipke Jan Bousema: “Op heel veel plekken in de wereld is het niet eenvoudig om openlijk LHBT te zijn.”
Directeur COC Nederland, Koen van Dijk: “Deze moedige vrouwen en mannen strijden vaak met gevaar voor eigen leven voor het veranderen van wetten en regels. Zij zijn ware Strijders voor de Liefde en verdienen een podium voor hun strijd.”
Directeur ProGay, Irene Hemelaar: “Het is fantastisch dat we internationale solidariteit kunnen tonen door voor het eerst tijdens de Amsterdam Gay Pride een dergelijk groots mensenrechtenconcert te laten plaatsvinden.”
Amnesty International: link
Amnesty International: pdf
Amnesty International: link
Amnesty International: pdf
Amnesty International: link
Amnesty International: pdf
Amnesty International: link
Amnesty International: pdf
Vrouwen van Nu: link
Vrouwen van Nu: link
Vrouwen van Nu: link
Vrouwen van Nu: link
Vrouwen van Nu: pdf
Vrouwen van Nu: pdf
Vrouwen van Nu: pdf
Vrouwen van Nu: pdf
Vrouwen van Nu: pdf
Vrouwen van Nu: pdf
Vrouwen van Nu: pdf
Wegener Persdienst (Stentor-BrabantsDagblad-EindhovensDagblad-Gelderlander-BNdeStem-Tubantia-PZC): pdf